9 листопада - День української писемності та мови.

День української писемності та мови щорічно відзначається 9 листопада,в день пам'яті преподобногоНестора Літописця, послідовника засновників слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято було встановлено 1997 року указом президента України Леоніда Кучми – на підтримку ініціативи громадських організацій та "з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства".

Нестор Літописець з 1073 року було ченцем Києво-Печерського монастиря. Він також відомий як письменник-агиограф, автор"Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського".За однією версією, святий Нестор вважається упорядником, за іншою, – автором "Повісті временних літ". Помер 1113 року, мощі святого зберігаються у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Традиції в День української писемності та мови:

- У свято прийнято покладати квіти до пам'ятника святого Нестора Літописця.

- Батьки 9 листопада йдуть до церкви, щоб поставити свічку преподобному Нестору і помолитися про допомогу дитині в навчанні.

- З 2000 року в День української писемності та мови в прямому ефірі "Українського радіо" транслюють"Диктант національної єдності", який може написати кожен охочий.

- У свято стартуєМіжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, щорічна кількість учасників якого становить понад 5 мільйонів з 20 країн світу.

"Як парость виноградної лози…"

Як парость виноградної лози,

Плекайте мову. Пильно й ненастанно

Політь бур'ян. Чистіша від сльози

Вона хай буде. Вірно і слухняно

Нехай вона щоразу служить вам,

Хоч і живе своїм живим життям…

МАКСИМ РИЛЬСКИЙ

Кiлькiсть переглядiв: 53

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.