14 листопада - Міжнародний день логопеда.

Міжнародний день логопеда – 14.11. 2021

Свято День логопеда - дефектолога відзначається в другій декаді листопада. На міжнародному рівні стало відзначатися в 2004 році. Заходи Дня спрямовані на поширення знань про проблеми мовленнєвих порушень, про методи мовної корекції, про фахівців цієї сфери педагогічної діяльності.

Професійне свято логопедів - «Міжнародний День логопеда» відзначається 14 листопада. Наприклад, в США Національний день логопеда - дефектолога відзначають 18 травня. В Австралії в серпні проходить Тиждень поінформованості про мовні патології. З 2004 року фахівцями в галузі логопедії було вирішено щорічно організовувати заходи з виходом на міжнародний рівень. Їх метою є підвищення обізнаності широкої громадськості про важливі, доступні і ефективні методи корекції роботи мовного апарату для всіх соціальних груп населення.

Помилково вважати, що вчитель-логопед працює над виправленням тільки неправильної вимови звуків. Корекція звуковимови - це тільки верхівка айсберга. Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення; його відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи. На жаль, багато хто про це недостатньо обізнані і недооцінюють важливість своєчасної логопедичної допомоги. Рання діагностика мовленнєвих відхилень є запорукою успішних логопедичних занять.

Історія свідчить, що перші спроби корекції мовних порушень були описані в працях з сурдопедагогики ще в XVII столітті, а перший документально зафіксований приклад сурдопедагогики відноситься до 12 століття, до часів Середньовіччя. Бенедиктинський чернець Біда Високоповажний зафіксував для історії факт першої побаченої їм спроби навчити глухого хлопчика, яку зробив єпископ беверлійскій Джон.

За даними статистики, на жаль, число мовних розладів зростає з року в рік, у зв’язку з цим актуальність проблем корекції мовних порушень у дітей вже приймає глобальний характер.

Процес коригування мовлення у дитини - тривалий шлях, який вимагає величезного терпіння його батьків і близьких, дисципліни з боку самої дитини. Однак тільки цей важкий шлях може призвести до позитивних результатів і успішного навчання в школі. Пам’ятайте - за результатом завжди стоять конкретні люди - вчителі-логопеди.

У «Міжнародний День логопеда» ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших незамінних вчителів-логопедів і бажаємо їм міцного здоров’я, успіхів у їх нелегкій праці, родинного тепла і простого людського щастя! Зі святом вас, дорогі логопеди!

Кiлькiсть переглядiв: 35

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.